Veel gestelde vragen Portazul

 

FAQ

Veel gestelde vragen - Algemene Product informatie

Wat is de levensduur van een tegel?

Afhankelijk van de kwaliteit en het gebruik heeft een tegel een economische gebruiksduur van circa 10 jaar.

Wat zijn keramische tegels?

Keramische tegels worden gemaakt van een mengsel van klei, zand, smelt middelen en eventuele kleurstoffen. Deze grondstoffen worden gemalen, gemengd en samengeperst in de benodigde dikte en afmeting. Daarna volgt een droogproces en worden ze gebakken in een ovenstraat met een temperatuur van 1000-1250 graden.

Is een tegel geschikt voor woonkamergebruik?

Ja een tegel is hiervoor bij uitstek geschikt.

Wat zijn haarscheuren?

Glazuur scheuren ontstaan door spanning. De ene tegel is daarbij gevoeliger voor spanning dan de andere.
Terwijl haarscheuren niet vallen te repareren.

- Haarscheuren zijn niet voelbaar
- Haarscheuren zijn waterdicht
- Haarscheuren zitten voornamelijk in het midden van de tegels (daar is de spanning ook het grootst)
- Haarscheuren lopen alle richtingen uit
- Haarscheuren zijn nauwelijks nadelig voor de technische kwaliteit van het tegelwerk
- Haarscheuren zijn niet mooi maar vaak ook volledig onzichtbaar.

Hoe bepaal je het benodigde aantal vierkante meters?

Neem de lengte en de breedte van de ruimte en vermenigvuldig deze.

Kan ik zelf mijn tegelvloer leggen?

Ja dit is mogelijk, wij adviseren hierbij wel als eerste hulpmiddel het Foby Levellingsysteem te gebruiken om een strakke en vlakke vloer te krijgen.

Wat is een tint en hoe staat het aangegeven op de verpakking?

De tint aanduiding op de doos geeft de exacte kleurschakering van de betreffende serie aan. Fabrikanten proberen per productie een stabiele kleur te realiseren. Tijdens het bak productieproces is dat echter niet 100% mogelijk en komen er dus tussen verschillende producten tintverschillen voor. Deze tegels worden vervolgens gesorteerd zodat alle tegels met dezelfde tint bij elkaar in een doos en op een pallet komen. Let bij een eventuele nabestelling altijd op de tintaanduiding om verschil te voorkomen.

 

Mijn tegels zijn krom, mag dat?

Voor tegels gelden normen welke zijn vastgelegd. (Iso/ EM) In principe mogen tegels een geringe kromming hebben binnen de genoemde norm.

Wat is een gerectificeerde tegel?

Deze tegels worden na het bakken exact op maat gesneden.

Wat is gekalibreerd?

Kalibreren betekent op een specifieke maat gezaagd. Gekalibreerde tegels hebben dus altijd een vaste maatvoering.

Wat is caliber en waar vind ik het calibernummer op de verpakking?

Een kaliber van een tegel is de productie-afmeting van de tegels.

Bij de productie van keramische tegels kunnen kleine verschillen in afmetingen ontstaan. Dit is geheel inherent aan het keramisch proces. De tegelfabrikant sorteert de tegels na de productie machinaal uit op maat. De maattolerantie is dan 1mm ofwel plus of min 0,5mm. Op de verpakking komt dan de zogenaamde calibermaat te staan. Verwerking dient plaats te vinden uit dozen met 1 calibernummer. Indien dit niet gebeurt kan er een probleem ontstaan in het patroon ten gevolge van maatverschil.

Welke percentage moet ik berekenen voor snijverlies?

Afhankelijk van de ruimte minimaal 3-5%.

Welke tegelsnijder kan ik bij welke dikte het beste gebruiken?

Tegenwoordig is er vooral bij vloertegels sprake van een porcellanato scherf welke zeer hard is. Daarom is het advies een professionele tegelsnijder, waterzaag of slijptol met steenschijf te gebruiken.

Wat is het verschil tussen een gerectificeerde en een niet gerectificeerde tegel?

Gerectificeerde tegels worden na het bakken op een specifieke maat na gezaagd hierdoor hebben zij een vrij scherpe rand, terwijl niet –gerectificeerde tegels aan de zijkant zijn afgerond. Zij zijn in een mal geperst en niet na gesneden.

Tijdens het snijden/zagen breekt de tegel steeds, hoe kan dit?

Dit heeft te maken met de hardheid/ dichtheid van de scherf. Indien dit gebeurt is het advies een waterzaag te gebruiken.

Wat betekent porcellanato?

Porcellanato is een speciaal type klei leidend tot een specifieke scherf en wordt onder een hogere druk geperst en ook nog onder hogere temperaturen gebakken dan bicottura (een laagje klei met een glazuurkleurtje) en monocottura (vloertegels) producties. Door kleine persdruk en temperaturen zijn de tegels sterker, dan bi- of monocottura en vaak vorstbestendig. De meeste nieuwe vloertegels worden volgens deze productiemethode geproduceerd.

Wat betekent de r-waarde bij anti-slip?

De antislip waarde wordt getest volgens de z.g. 'Schiebe ebene' methode waarmee de waarden gemeten worden bij verschillende hellingshoeken.

De slip vertragende eigenschappen of stroefheid van een vloer wordt uitgedrukt met de letter R en een cijfer al naar gelang de hellingsgraad. De volgende R-waarden zijn gangbaar:

  • R9 = 03 - 10 graden
  • R10 = 10 - 19 graden
  • R11 = 19 - 27 graden
  • R12 = 27 - 35 graden
  • R13 = meer dan 35 graden

R9 en R10 zijn het meest voorkomend en worden vaak toegepast in bijvoorbeeld toilet, badkamer of keuken. R11, R12 en R13 worden vaak toegepast in openbare ruimtes zoals bijvoorbeeld kantoren, horeca etc.

 

Wat betekent pei-waarde?

De slijtvastheid van het oppervlak van geglazuurde tegels wordt gemeten in de PEI norm, het gaat hier om de

weerstand tegen slijten dus niet om de hardheid van een tegel, ook wel de PEI test genoemd.

Er zijn 4 slijtweerstandgroepen. Waarbij groep 1 de laagste slijtweerstand heeft en groep 4 de hoogste.

De hardheid van tegels

De schaal van Mohs wordt gebruikt om de hardheid van keramische tegels aan te geven. Mohs selecteerde tien welbekende mineralen voor zijn schaal Hardheid valt te bepalen door te zien welke stof het oppervlak van de tegel een kras kan toebrengen

Om de hardheid van keramische tegels uit te drukken wordt gebruikt gemaakt van de schalen:

00 = talk

06 = kwarts (zand)

07 = topaas

10 = diamant

 

Wat slijtgroep inhoudt en hoe dit wordt gemarkeerd?

Aan de slijtklasse van de tegels kunt u zien voor welke ruimtes of gebruik ze geschikt zijn. De slijtklasse van geglazuurde keramisch tegels wordt aangeduid in de slijtgroepen 1 t/m/ 4.

- Slijtgroep 1: Wandtegels
- Slijtgroep 2: Tegels uit deze slijtgroep zijn geschikt voor zacht schoeisel in ruimtes waar nagenoeg geen vuil/zand voorkomt. Bijvoorbeeld de badkamer of het toilet.
- Slijtgroep 3: Tegels ingedeeld in slijtgroep 3 zijn geschikt voor ruimtes waar geen hoge belasting plaatsvind.
- Slijtgroep 4: Dit zijn tegels die geschikt zijn voor hoge belasting zoals een woonkamer, keuken, gang of hal. Er kan daar met normaal schoeisel gelopen worden. Ook zijn deze tegels geschikt voor ruimtes waar krassend vuil voorkomt en zeer veel wordt gelopen. Denk aan horeca gelegenheden en entrees.

Wat zijn door en door tegels?

Een door en door tegel is een tegel die volledig (door en door) van hetzelfde materiaal is. Dit betekent dat de kleur van de toplaag gelijk is aan de kleur onder de toplaag. Dit heeft als groot voordeel dat eventuele beschadigingen in de loop der jaren niet opvallen. Door en door tegels worden ook vaak Full-body tegels of volle massa tegels genoemd. Het gaat daarbij altijd om porcellanato tegels.

Wat betekent witte of rode scherf?

Een verglaasde tegel heeft een toplaag op de body van de tegel. De body wordt ook wel scherf genoemd. Een rode scherf betekent dat de klei die gebruikt is een rode kleur heeft. Witte scherf betekent dat er witte klei is gebruikt.

Ga terug

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Lees meer...